600 RAZGLEDNIC OB 600 – letnici mesta Łomża na Poljskem

Učenci 7., 8. in 9. razreda, ki obiskujemo obvezni izbirni predmet nemščina, smo se skupaj z učenci iz osmih evropskih držav pridružili projektu z naslovom »600 razglednic ob 600-letnici mesta Łomża na Poljskem«, ki je potekal pod okriljem skupnosti evropskih šol eTwinning.  

Učenci iz 13-ih osnovnih šol v mestu Łomża na Poljskem so ob obeležitvi  600-letnice obstoja mesta pisali razglednice svojim sovrstnikom po Evropi in ko so razglednice osnovne šole Szkoła Podstawowa nr 9 končno prispele tudi v Žužemberk, smo se jih neznansko razveselili. Z velikim zanimanjem smo prebrali vsak svojo razglednico in občudovali lepe podobe na njej. Še posebej nam je bilo všeč, da so večino razglednic učenci naredili sami.

Ni nam preostalo drugega, da se tudi mi potrudimo. Poprijeli smo za delo in rezultat zavzetega dela so razglednice, ki smo jih poslali našim sovrstnikom na Poljsko.

Tudi naši sovrstniki so nadvse cenili prejete razglednice iz Žužemberka s podobami mogočnega gradu in nam v zahvalo pripravili kratek film. Ponovno smo se čutili izzvane in se potrudili tudi sami.  Pripravili smo plakate in kratke filme o našem kraju in na ta način poglobili znanje o njem. Filme učencev si lahko ogledate TUKAJ.

Projekt je bil silno zanimiv in koristen, saj smo izvedeli marsikaj o življenju sovrstnikov na Poljskem in njihovem domačem kraju, pri tem izpopolnili svoje znanje nemščine in geografije, predvsem pa neznansko uživali in ozavestili misel avstrijskega filozofa Ludwiga Wittgensteina: »Meje mojega jezika so meje mojega sveta.«    

Več o projektih eTwinning si lahko preberete na spletni strani skupnosti: https://www.etwinning.net/sl/pub/index.htm.

Oglejte si predstavitve naših učencev: film 7. razreda film 8. razreda in film 9. razreda.

Učenci izbirnega predmeta nemščina z učiteljico Mija Penca Vehovec, prof.